Őszi zöldségkrém leves

Hozzávalók:


egy közepes sütőtök fele
2 sárgarépa,1 fehérrépa
1 karalábé,1 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
1/2 citrom, petrezselyem
olívaolaj, só
bors (egész rózsabors)
zöldségalaplé és víz
tejszín, diószemek

Elkészítés:


A tököt, a répákat, a karalábét meghámoztam és darabokra vágtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket a hámozatlan, 4-felé vágott hagymával és a szintén pucolatlan fokhagymákkal együtt.Meglocsoltam olívaolajjal és nagy fokozaton, félidőben megforgatva, hozzárakva a fél citromot kb. 40-45 percig sütöttem őket (vagy amíg meg nem puhulnak). Ezután egy lábasba raktam a megsült zöldségeket, belefacsartam a citrom levét és a meghámozott hagymával, fokhagymákkal, valamint alaplé hozzáadásával melegíteni kezdtem. Ekkor lehet még víz hozzáadásával beállítani a kívánt sűrűséget, valamint sózni, borsozni és apróra vágott petrezselyemmel ízesíteni. Mikor felmelegedett, botmixerrel pürésítettem petrezselyemmel, dióval és tejszínnel tálaltam.