Őzropogós erdeigyümölcs mártással

Hozzávalók:


15 dkg sertészsír, 5 dkg vaj, 10 dkg finomliszt, 4 tojás
3 dl tej, 1 vöröshagyma, zsemlemorzsa, 25 dkg vargányagomba
1/2 csokor petrezselyem zöldje, 2 evőkanál olívaolaj
só, őrölt bors, 80 dkg őzcomb
Gyümölcsmártás: 10 dkg áfonya, 10 dkg málna, 10 dkg ribizli
10 dkg szeder, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál vörösbor
1 késhegynyi őrölt fahéj, 2 teáskanál étkezési keményítő
só, fehér bors, 1 csipet cayenne-i bors

Elkészítés:


Az őzhúst megtisztítjuk az inaktól, és hideg vízben többször átmossuk. Sós vízben feltesszük főni, majd amikor megpuhult, kivesszük az edényből. Hagyjuk kihűlni, azután húsdarálón megdaráljuk. A hagymát megreszeljük, és egy serpenyőben a felolvasztott vajon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, néhány percig még hevítjük, majd felengedjük a tejjel, és péppé főzzük. Amikor sűrűsödni kezd, hozzáöntjük a ledarált őzhúst, sózzuk, borsozzuk, és beletörünk
2 egész tojást. A masszát jól elkeverjük, és hidegre állítjuk. Ha kihűlt, ujjnyi vastag rudacskákat formálunk belőle. Megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, majd zsírban kisütjük. A vargányát megmossuk, hibás részeit és a tönkjét kivágjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a gombafejeket, és puhára pároljuk. Rádobjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, picit megsózzuk, és alaposan összeforgatjuk. Az őzropogóst tálra szedjük, vargánya-körítéssel és a mártással kínáljuk
A mártáshoz felforraljuk a gyümölcsöket a cukorral meg a vörösborral, majd leszűrjük. A keményítőt feloldjuk 2 evőkanál vízben, simára keverjük, és a gyümölcsléhez adjuk. Kevergetve szirup sűrűségűre beforraljuk, és összekeverjük a leszűrt gyümölcsökkel. Sóval, borssal, fahéjjal, cayenne-i borssal pikánsra fűszerezzük, majd az edényben hagyjuk kihűlni.