Pacalpörkölt csülökkel

Hozzávalók:



. min. 2 kg pacal
. 1 nagyobb sertéscsülök (első)
. 15 dkg füstölt szalonna
. 50-60 dkg hagyma
. 2 db érett paradicsom
. 2 db hegyes csípős zöldpaprika
. 1 ek paradicsomsűrítmény
. 5-6 babérlevél
. 15-20 dkg sertészsír
. só, bors, őrölt fehérbors, köménymag, majoranna
. pirospaprika (a lehető legjobb minőségű, házi pirospaprika)

Elkészítés:



A pacalt nagyon alaposan megtisztítom, mindenhonnan leszedem a faggyút,ujjnyi csíkokra vágom, hideg gyengén ecetes vízben átmosom. Aztán sós, babérleveles vízben megabárolom.Majdnem puhára. A csülköt kicsontozom, a húsról levágom a bőrt, majd a húsát kis kockákra vágom és félreteszem felhasználásig. A szalonnát felkockázom, kisütöm, rádobom a felaprított hagymát , egy nagy vastagfalú lábosban, üvegesre pirítom, majd hozzáadom az egyik zöldpaprikát felaprítva.A hagymához adok egy nagyobb csipet sót, majd meghintem a tetejét 2 ek. pirospaprikával, egy kicsit várok, hogy a zsiradékon kioldódjanak a paprika ízei, majd elkeverem.Azonnal hozzáadom a lecsepegtetett pacalt és csülökhúst , a csontját is. Alaposan átkeverem, és kissé lepirítom a paprikás hagymán és hozzáadom a felkockázott paradicsomokat is.Felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, azután közepesnél kisebb fokozaton főzni kezdem, miközben befűszerezem. Beledobok két babérlevelet, megszórom egy csapott tk. őrölt borssal, 1 negyed tk. frissen tört és ugyanennyi egész fűszerköménnyel, majorannával és ha kell még sózom. Lefedve lassan rotyogtatva főzöm 80-90 percig. Hozzáadom a paradicsompürét, csípőspaprikát és még kb. 80percig főzöm. Mindennek vajpuhának kell lennie. A szaftnak sűrűnek.
Tálaláskor, egy mélytányérba szedek a pacalból, apróra vágott újhagymával és
egy-egy csípős zöldpaprika karikával díszítem, ízesítem. Köret nélkül, friss
ropogós fehér kenyérrel és hideg kovászos uborkával kínálom. Főtt, petrezselymes burgonyával is jó.
Körmöt is lehet belefőzni, de nagyon finom velővel is. A lehártyázott, megtisztított és lesózott,
feldarabolt sertés vagy borjú agyvelőt keverjük bele a majdnem kész pacalpörköltbe és 10 percig főzzük közepesnél nagyobb lángon, gyakran kevergetve.