Pácolt citrom

Hozzávalók:


. 12-15 közepes méretű citrom
. 1 kg durva szemű tengeri só
. 1 ek egész koriandermag
. 5-6 babérlevél
. egy fahéjrúd

Elkészítés:


A citromokat forró vízben alaposan megmosom, körömkefével megsikálom, majd a tetején, kereszt alakban bevágom (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, pár centit meghagyva, hogy ne essen szét. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítom a koriandermagot, mozsárban kissé megtöröm, majd összekeverem egy tálban a tengeri sóval. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom mint egy virágot és egy marék sót tömök a gerezdek közé, majd beleteszem egy nagyobb dunsztos üvegbe, aminek az aljára előzőleg sót szórtam. Alaposan lenyomkodom, majd a többivel is így járok el. Közben is sózom, rétegenként és két-három babérlevelet és fahéjrudat is dobok hozzá. Jól lenyomkodom az egészet, majd a végén félig feltöltöm vízzel, aztán lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem.
Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat (ha nem lepi el, pótoljuk frissen facsart citromlével), egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom. Egy-két hónap múlva fogyasztható, hűvös helyen, hónapokig is eláll. Sültek készítéséhez kiváló.
Gyors módszer: A citromokat negyedekre vágom, és bő forró vízben öt percig főzőm. Ezután hideg vízbe teszem és egy órát állni hagyom. Egy liter vízben, 20-20 dkg sót és cukrot teszek és forrás után három-négy percig főzöm, majd egy kicsit hagyom hűlni, hogy ne legyen forró. A citrom-gerezdeket, szorosan az üvegbe rakosgatom és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, babérlevelet és fahéjrudacskát teszek, mikor megtelik az üveg, felöntöm a meleg páclével, lezárom, és a hűtőbe vagy hűvös helyre teszem. Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben egy-két hónapig eláll. Hogyan használjuk? A citromot kivesszük az üvegből, leöblítjük vízzel, a húsát kikaparjuk (ezt eldobjuk), és a héját vékonyan felcsíkozzuk. Ez a fajta pácolt citrom, sok mindenhez jó. Rendkívül finom, intenzív citrusos-sós íze van. Egyes marokkói ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, de sok más ételhez is illik, mint például a halakhoz. Fogunk egy halat, alufoliára tesszük, megszórjuk egy csíkokra vágott citrommal, egy kis vajat, apróra vágott petrezselymet adunk mellé, szorosan becsomagoljuk és negyed órára sütőbe tesszük 180 fokra.