Padlizsángombóc spagettivel

Hozzávalók:


. 2 db. közepes v. nagyobb padlizsán
. 5 dl. házi bazsalikomos paradicsomszósz
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 tojás sárgája
. 1 csésze frissen reszelt pecorino romano sajt
. házi zsemlemorzsa
. 1 ek. friss apróra vágott menta
. só, bors, oregano, szerecsendió
. olívaolaj
. 500 g. olasz spagetti tészta (teljes kiőrlésű)

Elkészítés:


A padlizsánokat hosszában félbevágom, a húsát mélyen bevagdosom, meglocsolom olívaolajjal és egy olajozott tepsibe teszem, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 40-45 percig sütöm, míg teljesen átsül. Ha langyosra hűlt, egy kanállal kivájom a húsát, egy szűrőbe teszem és alaposan kinyomkodom belőle az összes felesleges vizet.
A kinyomkodott padlizsánt egy keverőtálba teszem, hozzáadok egy kanálnyi apróra vágott friss mentát, egy nagy csipet oregánót morzsolok rá, egy csésze frissen reszelt pecorino sajtot öntök bele, belereszelem a fokhagymákat, sózom, borsozom, fél szerecsendiót reszelek rá és egy tojás sárgáját keverek hozzá.
A kezemmel alaposan elkeverem, majd fokozatosan adagolom hozzá a
zsemlemorzsát, annyit hogy formázható, nem túl lágy masszává álljon össze.Vizes kézzel golflabda nagyságú gombócokat formázok (kb. 8 darabot), egy tálra teszem, majd letakarva a hűtőbe teszem fél órára pihenni, hogy jobban összeálljon, ne essen szét sütéskor.
Serpenyőben olívaolajat melegítek közepesnél erősebb fokozaton, a gombócokat körben aranybarnára pirítom benne, majd kiveszem és tányérra teszem.A serpenyőbe öntöm a paradicsomszószt, fakanállal felkaparom az alját, hogy lesült ízek is felszabaduljanak, majd a szószba visszateszem a gombócokat, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet alacsony fokozatra és úgy főzöm tovább míg a szósz besűrűsödik és a gombócok is átforrósodnak.
Közben egy nagy lábosban vizet forralok, megsózom és a lobogó forró vízbe teszem a tésztát, és a csomagolás szerinti ideig főzöm, „al dentére”.
Tálaláskor, egy villára tekerve a tésztát megformázom, a tányérra helyezem, meglocsolom olívaolajjal, majd két gombócot helyezek rá, a
paradicsomszószból is kanalazok a tetejére, majd őrlök rá friss borsot és megszórom pecorino sajttal. Friss bazsalikomlevéllel díszíthetjük.