Padlizsános kebab (török)

Hozzávalók:


50dkg darált marhahús
3 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 teáskanál őrölt római kömény
½ kávéskanál őrölt fahéj
só, bors
2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg)
olívaolaj
Tálaláshoz: grillezett hegyes paprika, paradicsom, hagyma
Pita, vagy dürüm (török vékony lepény)

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 190C fokra.
Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt
fokhagymával, a római köménnyel és a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. Előkészítjük a padlizsánt: hosszában meghámozzuk, úgy, hogy minden második csíkot rajta hagyunk, ezt a műveletet “U” formájú zöldséghámozóval a legkönnyebb kivitelezni. Kb. 5cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk. Egy közepes tepsit, amelyben
kényelmesen elfér hosszában a padlizsán, kibélelünk alufóliával, vagy
sütőpapírral. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Összeállítjuk a padlizsános kebabokat: úgy a legegyszerűbb, ha nyársra húzzuk (a hurkapálcát, vagy bambusznyársat tanácsos előtte hideg vízbe egy órára beáztatni, hogy ne égjen meg a forró sütőben). Felváltva padlizsánkarikát és húspogácsát húzunk a nyársra, jó szorosan, teljesen tapadjon össze. Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak
szorosan, felváltva egymás után tesszük a padlizsánt és a húst. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd kb. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul. Ez a hagyományos “patlican kebabi” az isztambuli nyüzsgő kebab-házban, a Hamdiban készítik. A Hamdiban azt is megtanították, hogy kell fogyasztani a padlizsános kebabot.Komótos ritualé jár hozzá: az ember fog egy (lehetőség szerint átmelegített) dürümöt, vagy tortillát. Mind a fűszeres húspogácsát mind a padlizsánhúst késsel egészen apróra darabolja, majd ezt a vékony lepény közepébe halmozza. Aztán kerül rá némi grillezett paprika, paradicsom és hagyma, majd összehajtjuk, batyuba csomagoljuk és kézzel esszük. Mellé egy pohár joghurtital (ayran), netán egy kupica vízzel hígított, elhomályosodó raki illik.