Paella csirkével és kolbásszal

Hozzávalók:


3-4 csirkeszárny vagy comb,
egy szál kolbász,
egy sárgarépa,
egy szál zellerszár,
2 fej hagyma,
3-4 szál újhagyma,
3-5 gerezd fokhagyma,
egy nagyobb kápia paprika,
egy-két grillezett kápia paprika,
1 ek. paradicsomsűrítmény,
20 dkg zöldborsó,
2 ek. karikára vágott
csípős paprika,
2 csésze rizotto rizs,
0,5 g. valódi sáfrány vagy
sáfrányos szeklice,
só, bors, ½ dl olívaolaj

Elkészítés:


A serpenyőben olívaolajat forrósítok, beleteszem a csirkedarabokat és hirtelen körbepirítom, hogy mindenhol aranysárga színt kapjon. Ezután hozzáadom az ujjnyi vastag karikákra vágott kolbászt és kevergetve pirítom azt is minden oldalán. Beleszórom a kápia paprikát és a hagymát, azt is pirítom, majd hozzáadom a fokhagymát. Ezután kis helyet csinálok a paellában és ott megpirítom a paradicsompürét és hozzáadom a sáfrányt, vagy sáfrányos szeklicét. Most adom hozzá a grillezett paprikát (ha szezonja van, egy apróra vágott friss érett paradicsom is megy bele), a csípős paprikát, a borsót azután alaposan elkeverem. Felöntöm 4 csésze vízzel, 4-5 percig lassan forralom, míg a sáfrány ki nem adja a színét. Megkóstolom és ha kell sózom. Két csésze rizst szórok a serpenyőbe, majd óvatosan elkeverem, hogy a rizst mindenhol befedje az alaplé. Közepes lángon főzöm 20 percig. Főzés közben ne kevergessük, legfeljebb a serpenyőt rázogassuk és ne fedjük le. Ha úgy látjuk túl sokat szívott fel a rizs, adjunk még hozzá menet közben kis vizet. Mikor elkészült, minden levet felszívott és a rizs is megpuhult, letakarom és tálalásig hagyom pihenni öt-tíz percet, hogy az ízek összeérjenek.