Paella tengergyümölcseivel

Hozzávalók:


1/2 kg csirkecomb vagy szárny
14-16 db friss kagyló
6 db nagyméretű nyers garnélarák
2 csésze kerek szemű rizs
1 liter csirke alaplé
2 db nagyobb érett paradicsom
2 db piros kápia paprika
2 közepes sonkahagyma
3-5 gerezd fokhagyma
1-2 db chili paprika
½ csésze zöldborsó
1 csipet sáfrány, vagy
sáfrányos szeklice,
2 ek. pirospaprika,
só, bors, olívaolaj

Elkészítés:


Egy paella-serpenyőt (38 cm-es átmérőjű) felforrósítok, annyi olívaolajat öntök bele, hogy ellepje az alját, majd beledobálom a nagyobb darabokra vágott hagymát, kápia paprikát. Mikor üvegesre pirul a hagyma, hozzáadom a kicsontozott és nagyobb falatnyi darabokra vágott csirkecombot(szárnyat), és kevergetve pirítom 3-4 percig míg a hús színt nem kap mindenhol. Sózom borsozom, majd megszórom a pirospaprikával. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot és folyamatos kevergetés mellett kb. 2 percig pirítom tovább, miközben hozzáadom a felaprított fokhagymát is. Felöntöm a forró alaplével, amibe előtte 5-10 perccel beleáztattam a sáfrányt. Megszórom az aprított chilivel, majd a rizst egyenletesen középen, keresztben egy sávban a paella-serpenyőbe szórom és a serpenyőt rázogatva eloszlatom benne, hogy a rizsszemek mind elmerüljenek a lében. Innentől már ne keverjük! A lángot lejjebb veszem alatta és 15-20 percig főzöm, míg a rizsszemek majdnem készre nem puhulnak. Ekkor megszórom a zöldborsóval, elhelyezem a tetején a rákokat, elosztva a serpenyőben(kissé bele is nyomkodhatjuk) és a kagylókat is belerakosgatom, élükkel lefelé, hogy mikor kinyílnak lefelé nézzen a „szájuk”. Így főzöm még 5-7 percig, míg a rizs és a zöldborsó teljesen átfő, a garnélák is szép rózsaszínre főnek, a kagylók kinyílnak (amelyik nem nyílik ki dobjuk ki az ételből). A legvégén facsarjunk egy kis friss citromlevet a paella tetejére. Tálaláskor szedjünk mindenből a tányérra, mellé adjunk egy gerezd citromot és frissen sült fehér kenyeret, vagy bagettet.