Palócleves

Hozzávalók:


300 g báránycomb vagy -lapocka
(más hússal is finom),1 nagy fej hagyma
5 ek. olaj vagy sertészsír
1 kk. pirospaprika
1 ek. paradicsompüré
1/4 kk. őrölt köménymag
1 gerezd fokhagyma
só, bors, babérlevél
1/2 kg zöldbab
20 dkg burgonya
1-1 szál sárgarépa és
petrezselyemgyökér
2 ek. finomliszt, 2 dl tejföl
1 kis csokor kapor

Elkészítés:


A húst a megmossuk, apró kockákra vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk és a babérlevéllel együtt hozzáadjuk a leveshez. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, egy merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk. Tálalás előtt kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.