Paradicsomos babsaláta

Hozzávalók:


. 25 dkg. szárazbab (v.2doboz vörösbab konzerv)
. 40 dkg. paradicsom (v.darabolt paradicsom konzerv, lecsó)
. 2-3 lilahagyma (kb. 10 dkg.)
. egy csokor petrezselyem
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 chili
. fűszerek ( babérlevél, kakukkfű, bors)
. olívaolaj
. vörösborecet
. só

Elkészítés:


A babot beáztatjuk, megfőzzük, ill. a konzervet előkészítjük, lecsöpögtetjük.Ráöntök egy evőkanál vörösborecetet és három evőkanál olívaolajat. Sózom, borsozom, meghintem az apróra vágott petrezselyemmel és chilivel, elkeverem és félreteszem kihűlni.
A hagymát és fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem, egy evőkanálnyi olajon picit megfuttatom, hozzáadom a lecsót ill.paradicsomkonzervet, babért és kakukkfüvet. Átrottyantom, sózom és egy leheletnyi cukrot adok hozzá. Beleteszem a babot, ha kell még sózom, borsozom, és beállítom a megfelelő ecet-olaj arányt...
Magában vagy pirítóssal tálalom. Langyosan, vagy hidegen is egyformán jó. Tálaláskor a saláta tetejét locsoljuk meg olívaolajjal és tépkedhetünk rá pár bazsalikom és ptrezselyem levelet is.