Paradicsomos gnocchi sült padlizsánnal

Hozzávalók:


. 50 dkg padlizsán
. 50 dkg házi gnocchi
. 5 dl házi paradicsomszósz
. 10-15 dkg ricotta (vagy pecorino romano)
. egy csokor friss bazsalikom
. 3 gerezd fokhagyma
. só, bors,
. olívaolaj

Elkészítés:


A padlizsánokat vékonyan felszeletelem, lesózom és egy szűrőtálba teszem egy órára, hogy kieressze a nedvességet, majd szárazra leitatom papírtörlővel. Egy jénaitálba szórom a gnocchikat és leöntöm a paradicsomszósszal, majd a 180 fokos sütőbe tolom 20-25 percre, vagy amíg a teljesen át nem fől. Közben egy nagy serpenyőbe olajat forrósítok, abba beledobom a megroppantott fokhagymagerezdeket, hogy az olaj átvegye az ízét. A padlizsánt ropogós aranybarnára sütöm, közben megborsozom, majd papírtörlővel leitatom róluk a felesleges olajat. A sült padlizsán felét felcsíkozom, az addigra elkészült paradicsomos gnocchihoz keverem és beletépkedem a bazsalikomleveleket is.
Tálaláskor a tányérra szedek a paradicsomos-padlizsános gnocchiból, a tetejére teszek a félretett sült padlizsánokból, majd egy nagy lyukú reszelőn nagyobb csíkokat reszelek a ricottából/pecorinoból a tetejére.
Ha frissen készítjük el a gnocchit, hagyjuk egy kicsit szikkadni egy
belisztezett deszkán, mielőtt felhasználjuk.
Elkészíthetjük hagyományosan is, hogy bő sós vízben kifőzzük a gnocchit, közben a paradicsomszószt megfőzzük egy serpenyőben, és abba keverjük bele.
Gnocchi lásd Tésztafélék.