Párolt csirke vörösáfonyával (orosz recept)

Hozzávalók:


1 kg csirkecomb
2 ek napraforgó olaj
4 ek vaj
1 db sárgarépa (karikákra vágott)
1 db zeller (kockára vágott vagy zellerszár)
2 kis fej vöröshagyma (kockára vágott)
1 ek petrezselyem (aprított)
3 db babérlevél
2 dl csirke alaplé
25 dkg vörösáfonya (aszalt)
1 ek citromlé
1 ek cukor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés:


A csirke darabokat megmossuk és bedörzsöljük sóval és borssal. Az olajat a vajjal felforrosítjuk és elősütjük benne a csirkéket. Mindegyik oldalát kb. 15 perc alatt. Félretesszük a csirkéket és a pecsenyezsírban megpirítjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a petrezselymet és a babérleveleket. Felöntjük az alaplével és beletesszük a félig sült csirkehúst. Ha nem fedi el a húst az alaplé, adjunk hozzá vizet. Felforraljuk, majd lassú lángon 30 perc alatt készre főzzük. Közben a vörösáfonyát összekeverjük a citromlével és a cukorral kb. 0,5 dl vízzel megpároljuk, hogy jól megduzzadjon. Tálaláshoz a csirkehúst kivesszük, a zöldségeket az alaplével turmixoljuk (át is paszírozhatjuk). Leöntjük vele a húst és vörös áfonyával díszítjük.