Párolt marhaszelet meggyszósszal

Hozzávalók:


. 8 szelet marhahús (comb,felsál, stb. /kb. 60-70dkg.)
· 2 db nagyobb sárgarépa
· 2 szál szárzeller
· 4-5 mogyoróhagyma (vagy egy nagyobb fej vöröshagyma)
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 1 szál fehérrépa
· fűszercsokor: 1 szál rozmaring, 1 babérlevél, 1 zsálya,
. kakukkfű, 6-8 szál petrezselyem.
· 3-4 dkg vaj
. 4-5 szem burgonya, petrezselyem
. 50 dkg magozott meggy, cukor, 1-2 evőkanál tejföl, 1 ek
étkezési keményítő, csipet só, 1 karika citrom, fahéj, szegfűszeg

Elkészítés:


Megtisztítombés felaprítom a zöldségeket, nagyobb darabokra. A fokhagymát gerezdekre szedem és megpucolom.
A húst lehártyázom, lemosom, megtörölgetem, majd újnyi vastagra szeletelem, sózom, borsozom. Lazán lisztbe forgatom, a felesleget lerázom és félreteszem a szeleteket.
Egy nagyobb serpenyőbe, kevés olajat és vajat hevítek együtt. A hússzeletek mindkét oldalát, nagy lángon hirtelen megpirítom, hogy egy kis kérget kapjon, ezután kiveszem és félreteszem.
A maradék zsiradékba szóróm a zellert, hagymát, sárgarépát és fokhagymát. Nagy lángon megpirítom. Mikor egy kis színt kapott, hozzáadok egy evőkanálnyi sűrített paradicsomot. Tovább sütöm a
zöldségeket a paradicsommal, sózom, borsozom, majd aláöntök egy pohár vizet. Visszateszem a hússzeleteket, lefedem a lábast és a húst kb. 2,5 óra alatt puhára párolom. A krumplit felszeletelem, sós vízben megfőzöm és ha kész, vajat és petrezselyem zöldet teszek rá.
Meggyszósz lásd Szószok.