Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal

Hozzávalók:


Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal
Hozzávalók (10 paprikához)
Töltelék:
20 dkg rizs
4 evőkanál olívaolaj
2 hagyma, finomra aprítva
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
50 dkg darált hús
só, bors
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor tárkony, finomra aprítva
10 pritaminpaprika (vagy tepsibe állítható zöldpaprika)
5 dl víz
1 dl passzírozott paradicsom
2 citrom leve
4 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor, finomra aprítva

Elkészítés:


Egy lábasban tegyük fel főni az alaposan átöblített rizst háromszoros mennyiségű vízben. Alacsony hőfokon, kb. 15-20 percig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul, és felszívja az összes főzővizet. Miközben fő a rizs, egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, római köményt és fahéjat. Átkeverjük, majd beletesszük a darált húst. Néhány percig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. A fűszeres-hagymás alaphoz keverjük a főtt rizst, valamint a finomra aprított petrezselymet, kaprot és tárkonyt, sózzuk, borsozzuk. Átforgatjuk, ezzel elkészült a töltelék. Levágjuk a pritaminpaprikák kalapját, a csumáját és magját eltávolatjuk. Az üreget megsózzuk. A paprikákba töltjük a rizses – húsos tölteléket, és visszahelyezzük a kalapját. A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Egy kis edényben elkeverjük az 5 dl vizet a paradicsompürével és a két citrom levével. A könnyű paradicsomlevet egy nagy tepsi, vagy hőálló tál aljába töltjük, majd ráállítjuk a töltött paprikákat. Lefedjük alufóliával, és 40 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és további 20 percet sütjük. Langyosra hűtjük. Mellé fokhagymás joghurtot adunk, amihez kikeverjük a joghurtot a reszelt fokhagymával és a kaporral.