Piadina lepénykenyér

Hozzávalók:


Két csésze langyos víz (1 csésze: 2.4 dl.)
· fél deci olívaolaj
· 2 tk. só
· 2 tk. cukor
· 6 csésze kenyérliszt (BL80)
· egy zacskó (7g) szárított élesztő.

Elkészítés:


A lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe
beleszórom az élesztőt és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjából összekeverem. Hozzáadom a sót és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Mikor összeállt a tészta, egy belisztezett gyúródeszkán jó alaposan átgyúrom (10-15 perc min.), majd tálba téve. Letakarva, egy órára félreteszem, valami langyos helyre, hogy a kétszeresére megkeljen.
Ez a kenyérféle főleg Emilia-Romagna tartományban elterjedt kenyérfajta, ahol néha élesztő nélkül is készítik és/vagy olaj helyett zsírt vagy vajat tesznek a tésztájába. Nagyon egyszerű az elkészítése: a tésztát kis labdacsokra osztjuk és palacsinta vékonyságú, úgy húsz centi átmérőjű kört nyújtunk ki belőle. Egy vastag falú teflonserpenyőt felforrósítunk és a kinyújtott tésztát beletesszük. Mindkét oldalát pár percig sütjük (nem kell megijedni, ha felhólyagzik), kiszedjük és
konyharuhába csomagoljuk, hogy visszapuhuljon. A piadinát úgy használjuk, mint a pitát vagy a tortillát, minden finomsággal megpakoljuk, aztán félbehajtjuk vagy felcsavarjuk.