Pide (török)

Hozzávalók:


1 fej vöröshagyma, 3 ek. olívaolaj
50 dkg darálhús (fele csirke, fele sertés)
2 g fokhagyma, 1 mk. őrölt római kömény
1/2 mk. őrölt fahéj, só, bors
1 doboz hámozott paradicsom
2 ek. paradicsompüré, szárított chili
csipet cukor, sajt
tészta: 50 dkg liszt, 2 tk. só, 3 ek. olaj, 1,5 dl tej
1,5 dl víz, egy felvert tojás fele, 2,5 dkg élesztő

Elkészítés:


Az eredeti pide általában jó fűszeres, bárányhúsos töltelékkel készül. De ismert zöldséges vagy sajtos változat és ricottás-spenótos
töltelék, aminek a tetején egy tojás ül. A hagymát finomra vágom és az olívaolajon puhára párolom. Belereszelem a fokhagymát, meghintem a római köménnyel, fahéjjal és beleszórom a chilit. Egy-két percig pirítom, majd hozzáadom a darált húsokat is. Nagy lángon kevergetve sütöm, míg a hús kifehéredik. Ekkor sózom, borsozom és ráöntöm a
hámozott paradicsomot (ha egész paradicsomokból van, akkor azokat összetöröm). Rákanalazom a paradicsompürét és lassú tűzön addig főzöm, míg jó sűrű szaftja marad. Megkóstolom és ha nagyon savas, akkor egy csipet cukorral enyhítek rajta. Félreteszem hűlni.
Míg rotyog a töltelék összeállítom a tésztát: Tálba teszem összes hozzávalót és bedagasztom a tésztát és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom és 10-12 darabba osztom. A darabokat gömbölyítem, majd mindből hosszú, keskeny, ovális nyelvet nyújtok. A tészta közepére szórok kevés reszelt sajtot, majd egy-két evőkanál tölteléket is elosztok rajta. megformázom a tésztát. A két végét először összecsípem, majd az oldalát is összeszedem kis redőkben, mintha függönyt hajtogatnék. Ettől lesz
szép csónak formája. A tetejére teszek valamilyen lágy sajtot vagy reszelt sajtot, de akár egy tojást is rá lehet ütni. Az oldalát vékonyan lekenem tojással és megszórom fekete köménnyel vagy nigella maggal. Aki jó ropogósan szereti az hagyja el a tojásos lekenést!
Sütőpapíros tepsin hagyom addig pihenni, míg a sütő bemelegszik 200 fokra. 15 perc alatt sül meg.