Pikáns hal

Hozzávalók:


· 60 dkg tőkehal filé
· 2 tojás (hűtőben lehűtve)
· 1 csésze jeges víz
· 1 csésze liszt + egy kevés
· 4-5 ek. édes chiliszósz
· 2 ek. barnacukor
· 1-2 tk csípős chili krém
· só, étolaj, fehérbor ecet

Elkészítés:


A halat, nagyobb falatokra vágom, kb. 4-5 centisekre, megsózom, lisztbe forgatom, lerázom a felesleget, és félreteszem.Kikeverem az édes-csípős szószt. Az édes csiliszószhoz, ha nincs otthon, akkor
jó minőségű ketchupot használok, hozzákeverek egy-két teáskanál
csípős chiliszószt, kevés vízzel meghigítom, megszórom, még két kanál barnacukorral és jól elkeverem. Folyamatosan kóstolva, beállítom a csípősség és édesség arányát,ízlés szerint (a savanyságát, fehérbor ecettel korrigáljuk).
Felteszek egy nagyobb edénybe étolajat, felforrósítom.
Előveszem a hideg tojást, a jeges vizet, az átszitált lisztet és összeállítom a tempura tésztáját. A tojást és a vizet alaposan felverem, beleszórom a lisztet és lazán elkeverem egy evőpálcikával.
A haldarabokat belemártom a tésztába és a forró olajba dobva, kisütöm. A kisült halat, egy papirtörlővel bélelt tányéron félreteszem.
A bekevert édes-csípős szószt, egy enyhén olajos, forró wokba öntöm, megvárom, míg felforr, akkor beledobom a halat és rázva-dobva a wokban, rápirítom/karamellizálom a szószt.
Fontos, hogy a tempura tésztája a lehető leghidegebb legyen, mikor sütni kezdjük, mert így lesz a tészta ropogós és könnyű.
Ízlés szerint, szezámmaggal is megszórhatjuk a halunkat. Mikor kész, egy másik, száraz serpenyőben szezámmagot pirítok, abba dobom át a halat és beleforgatom a magokba.Készíthetjük, úgy is, hogy az édes-csípős szószt nem pirítjuk rá, hanem egy külön edényben, mártogatós szószként tálaljuk.Kínai sült rizzsel, sima párolt rizzsel, vagy párolt zöldséggel is kitűnő fogás.