Pirog hússal töltve

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
1,5 tk. só
1 tojás sárgája
2 dl víz
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő

Töltelék: 40 dkg darálthús, 1 közepes fej hagyma
só, bors, kakukkfű, 2 ek. vaj, 2 ek. tejföl
ízlés szerint sajt, gomba stb.

Elkészítés:


A töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje langyosra hűlni.
A vajat megolvasztom, majd a finomra vágott hagymát puhára párolom rajta. Hozzáadom a húst és nagy lángon fehéredésig sütöm. Sózom, meghintem borsozom, megszórom kakukkfűvel vagy más kedvenc fűszerrel és közepes lángon puhára párolom. Végül két ek. tejföllel elkeverem, hogy a töltelékem kellően szaftos legyen. Kerülhet bele még valamilyen sajt, vagy kockára vágott főtt tojás, zöldség, akár káposzta is ízlés szerint.
Ha kész, félreteszem hűlni.
Tálba mérem a tészta hozzávalóit a vaj kivételével, könnyű, kissé lágyabb tésztát dagasztok. A vajat csak a dagasztási idő második felében adom hozzá.
A tésztát kelesztőtálba teszem és kb. 40 perc alatt duplájára kelesztem.
Ezután egy enyhén lisztezett felületre borítom és két-három milliméter
vastagságú téglalappá nyújtom. Eredetileg kör alakúra szúrják ki, de négyzetekre is vághatjuk és úgy töltjük mintha buktákat készítenénk,
nagyjából 10 x 10 cm-es négyzetek.
Mindnek teszek a szélére egy-egy kanál tölteléket, két oldalról a töltelékre hajtok egy kis tésztát, majd feltekerem a négyzeteket.
A két végét és a szélét alaposan összecsipkedem, végül óvatosan végig görgetem néhányszor a deszkán, hogy biztosan zárjanak:
Egy edényben kb. két ujjnyi vastagon olajat melegítek. Kb. olyan melegnek kell lennie, mint amilyenben a hagyományos fánkot is sütjük.
Egyszerre csak két-három tésztát teszek az edénybe, mert alaposan megnőnek.Kb. másfél percig sütöm oldalanként. A kész pirogokat papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felitassam róla.
Tálaláskor csilis tejfölt adok mellé.