Pita

Hozzávalók:



. ¾ csésze langyos víz (csésze=cup=2,4dl.)
. 1 ek. olívaolaj
. 1 tk. só
. 3 csésze liszt
. 1 tk. szárított élesztő

Elkészítés:


A hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem, majd egy belisztezett deszkán alaposan átgyúrom.Letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát.A megkelt tésztát újra átgyúrom egy-két percig, majd nyolc egyforma darabra szétválasztom.A darabokat egyenként egy-másfél centi vastag korongokká nyújtom és egy folpackal letakarom és még 20 percig kelesztem.Ezután újra nyújtófát veszek elő és kb. fél centi vékonyra és ovális formára nyújtom, egy beolajozott és lisztezett sütőlapra teszem, letakarom, majd még 15 percig kelesztem.
Közben előmelegítem a sütőt a legmagasabb hőfokra, majd beteszem a pitatésztát az alsó polcra.
Sütés közben figyeljük a sütőt és amikor a tészta a kétszeresére emelkedik, onnantól számítva süssük még 5 percet a pitákat. Ezalatt szépen felpuffadnak és aranybarnára sülnek.Fémrácsra téve és egy konyharuhával letakarva hűtsük le. A kihűlt pitákat folpackba vagy műanyag zacskóba csomagolva tartsuk a felhasználásig.
A becsomagolt pitákat lefagyaszthatjuk, így sokáig frissen marad. Sütőben, alacsony hőfokon újramelegíthetjük a felengedés után.