Rákóczi túrós

Hozzávalók:


30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db tojás
A túrós réteghez: 50 dkg túró, 2 evőkanál búzadara, 10 dkg cukor, 1 db tojás
A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 12 dk cukor, 30-40 dkg baracklekvár

Elkészítés:


Az alaptésztához a lisztet és a porcukrot összekeverjük, és elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és hűtőben pihentetjük kb. 30 percig. Közben elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a tojást, és alaposan összekeverjük. Közben elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a tojást, és alaposan összekeverjük.Ha langyosra hűlt a tésztalap, vékonyan megkenjük baracklekvárral, és elsimítjuk rajta a túrós tölteléket. Visszatesszük a sütőbe és kb. 8 percig sütjük. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd ha már kezd kifehéredni, hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Akkor jó, ha már nem tudjuk kitapintani a cukorszemcséket. Nyomózsákba töltjük a habot, és a túrós rétegre nyomjuk – rácsos mintát formázva. A rácsok közé egy másik nyomózsákból lekvárt nyomunk, és 160 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, míg a hab enyhén megbarnul.