Rakott krumpli

Hozzávalók:


1,5 kg krumpli
füstölt kolbász (v. lángolt kolbász)
6-8 db tojás
3 dl tejföl
1 db. nagy fej vöröshagyma
só, pirospaprika
10 dkg sertészsír

Elkészítés:


A megmosott krumplit héjában megfőzöm, de csak majdnem teljesen puhára. Közben mellette egy másik lábosban megfőzöm a tojásokat is, 5 perces keménytojásra, majd mindkettőt hagyom langyosra hűlni. Egy serpenyőben felforrósítom a sertészsírt és a vékonyra felszeletelt hagymát üvegesre párolom benne. A hagymát megszórom egy csipet sóval, majd megszórom a tetejét 3-4 csapott ek. pirospaprikával. Hagyom fél percig, hogy kioldódjanak a paprika íz- és színanyagai, azután elkeverem és lehúzom a tűzhelyről. A paprikás hagymához öntöm a tejfölt és alaposan elkeverem, majd elfelezem az egészet kétfelé. Az egyik felének egy részével megkenem egy tepsi alját. A krumplit megpucolom és fél centis karikákra vágom. A kemény tojásokat is felszeletelem egy tojásszeletelővel. A krumpli felét egy rétegben lerakom a tepsibe szorosan, egymással fedésben, megsózom, majd a tetejét alaposan „megpöttyözöm” a tejfölös-paprikás hagymával. Erre rétegezem a lehúzott héjú, ferdén karikákra vágott kolbászokat, majd azt tojásszeletekkel borítom be. A tojásokat is megsózom, megpöttyözöm a tejfölös hagymával. A krumplik másik felét is elrendezem szépen sorban a tojások tetején, újabb sózás és a tejfölös-paprikás hagyma félretett másik felével beborítom az egészet és egyenletesen eloszlatom, hogy mindenhová jusson belőle. Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra és kb. 30 percig sütöm a sütő középső rácsán. Sütés után, 20-30 percet pihentetem, majd tálalom.