Rakott padlizsán

Hozzávalók:


.1,2 kg. padlizsán (kb. 5 db. közepes méretű)
. 25 dkg scamorza sajt (jó a finom edami is, csak lágy és sós legyen)
. 12 dkg. mozzarella
. 10 dkg. parmezán vagy pecorino
. 3,5 dl. házi bazsalikomos paradicsomszósz
. 1 gerezd fokhagyma
. fél csokor friss bazsalikom
. só
. olívaolaj
. liszt

Elkészítés:


A padlizsánt hosszanti irányba, fél centi vastag szeletekre vágom, megsózom és
egy szűrőtálba téve, fél órára félreteszem.
Ha nincs kész paradicsomszószunk, készítsük el az itt leírtak szerint.
A parmezánt és a pecorinót finomra lereszelem és összekeverem.
A scarmozát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem (vékonyan fel is szelhetjük), a
bivalytejes mozzarellát meg, egy éles késsel vékony lapokra vágom.
A padlizsán szeleteket vízzel leöblítem, majd papírtörlővel szárazra törölgetem.
A padlizsán szeleteket egy teflonserpenyőben, nagy lángon, olívaolajon aranybarnára sütöm őket, majd egy papírtörlővel leitatom róla az olajat, és félreteszem.Egy megfelelő méretű (20x34x6) sütőtálat veszek elő, belereszelek egy gerezd fokhagymát, két evőkanálnyi olívaolajat öntök bele és egy kenőtollal átkenem az edény alját és oldalát a fokhagymás olajjal.Egy réteg padlizsánt fektetek le a tál aljára úgy, hogy egy kissé fedjék egymást.Vékonyan megkenem paradicsomszósszal, meghintem a scamorza sajttal, meg a mozzarellával, aztán megszórom a parmezánnal ill. pecorinoval is, aztán még egy réteg padlizsán jön.Így rétegezem tovább, míg el nem érem a tál tetejét úgy, hogy az utolsó réteg az padlizsán legyen, amire már nem teszek a szószból.
A tetejét végül megszórom még a parmezán edami sajt keverékével, majd a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem és 30 percig sütöm.
Mikor elkészült kiveszem, friss bazsalikomot tépkedek a tetejére és meghintem kis olívaolajjal.