Ratatuille

Hozzávalók:


. 2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
. 1 közepes padlizsán
. fél kiló paradicsom
. 20 dkg hagyma (vegyesen újhagyma, salotta- és vöröshagyma)
. 2-3 kápia paprika
. 1 chili
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 friss rozmaring ág
. 2-3 friss kakukkfű ág
. 2-3 zsályalevél
. egy maréknyi friss bazsalikom levél
. só, bors, cukor
. olívaolaj

Elkészítés:


A hagymákat felcsíkozom, az újhagymát felkarikázom.
A cukkinit és ahosszában padlizsánt félbevágom, majd felszeletelem.
A paprikát karikákra vágom, a chilit és a zöldfűszereket felaprítom.A paradicsomokat felkockázom (ízlés szerint, előbb meg is hámozhatjuk).
Egy nagyobb magas falú serpenyőben, vagy wokban kb. 3-4 evőkanálnyi olívaolajat hevítek.A hagymákat beledobom, egy csipet sót és cukrot szórok rá és megdinsztelem. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, belereszelem a fokhagymákat.Hozzáadom a paprikát, átforgatom, kicsit pirítom, majd hozzáadom a padlizsánt és a cukkinit is.
Pár percig pirítom, majd rászórom a zöldfűszereket.Hozzáadom a paradicsomokat (egy-fél csészényit félreteszek), alaposan elkeverem, sózom, borsozom, és lefedve közepes hőfokra kapcsolva 30 percig főzöm.Fél óra után, leveszem a fedőt és magasabb fokozaton elforralom a levének egy részét. A végén belekeverem a félretett paradicsomokat is, miközben már lekapcsoltam alatta a tűzhelyet.