Ribizlizselés mákos sütemény

Hozzávalók:


1/2 csomag sütőpor
12 dkg őrölt mandula
7 tojás, 25 dkg vaj
3 cs vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
25 dkg darált mák
Máz
2 evőkanál cseresznyepálinka
1,5 teáskanál tortazselé
25 dkg ribizli

Elkészítés:


A mákot 2 dl forrásban lévő vízbe öntjük, majd takaréklángon, időnként
megkeverve, 5-6 percig hagyjuk dagadni. A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, az egészet habosra keverjük, azután óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. A sütőport elvegyítjük a mandulával meg a mákkal, majd felváltva kisebb adagokban összedolgozzuk a masszával. Egy 25 × 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 170-180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük. A mázhoz a ribizliből botmixer vagy turmixgép segítségével finom pépet készítünk, azután alacsony hőmérsékleten lassan felforraljuk. A tortazseléport összekeverjük a pálinkával, és a lekvárhoz adjuk. Még egyszer hagyjuk felforrni, majd még melegen rákenjük a langyosra hűlt süteményre. Amikor a máz megdermedt, rombusz alakúra szeleteljük.