Rizibizi

Hozzávalók:


400 g fehér- és zöldspárga vegyesen
300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
150 g sárgarépa
150 g cukkini
2 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
2+2 ek. olaj
250 g hosszú szemű rizs
1 zöldségleveskocka
só, bors

Elkészítés:


1. A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgafélék fejét 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a sípokat felaprítjuk. A sárgarépát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a hagymákat apró kockákra, a petrezselyem leveleit finomra vágjuk.

2. Fémfülű (azaz sütőbe helyezhető) kisebb edényben, a tűzhelylapon felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagyma felét, rádobjuk a rizst, üvegesre pirítjuk (1 perc). Felöntjük 7 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, felforraljuk, aztán lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk.

3. Közben a maradék 2 ek. olajban szőkére pirítjuk a maradék hagymát és az áttört fokhagymát. Beleforgatjuk a sárgarépát, a cukkinit, a felaprózott spárgát és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), felöntjük 4 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a spárgafejeket, további 3-4 perc alatt az egészet puhára pároljuk (ha túl sok a levük, leszűrjük), végül a petrezselyemmel együtt a kész rizshez keverjük. Köretként, egytálételként frissen-forrón tálaljuk.