Ropogós, szószos csirkefalat

Hozzávalók:


½ kg csirkemell felkockázva
1 tojás
só, bors
5 dkg liszt
5 dkg kukoricakeményítő
étolaj a sütéshez
újhagyma a tálaláshoz
A szószhoz:
1 ek étolaj
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
½ tk csilipehely
1 ek mirin vagy rizsbor (elhagyható)
1 ½ ek szójaszósz

Elkészítés:


A tojást keverd össze a sóval és borssal, forgasd meg benne a felkockázott csirkemellet, majd tedd félre.

Készítsd el a szószt: 1 evőkanál olajon, közepes lángon párold a fokhagymát, a gyömbért és a csilipelyhet, míg illatos nem lesz. Ezután add hozzá a szezámolajat, a mirint, és a narancshéjat, majd kb. 1 perc kevergetés után a narancslevet, az ecetet, a szójaszószt, és a cukrot is. Keverd össze az 1 evőkanál kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízzel, és – ha már enyhén forr a szósz – add a serpenyőhöz. Keverd el amíg be nem sűrűsödik, kóstold meg, és ha szükséges, fűszerezd, vagy édesítsd. Ha túl sűrű, narancslével vagy vízzel higíthatod. Tedd félre míg megsütöd a csirkét.

Hevíts olajat egy mély serpenyőben. A kukoricakeményítőt és a lisztet alaposan keverd össze, majd forgasd meg benne a csirkét, és adagonként süsd ki. Bő olajban egyszerűbb, kevés olajban kicsit munkaigényesebb. Szedd papírtörölközőre, majd add a meleg szószhoz, és apróra vágott újhagyma zölddel megszórva, azonnal tálald.