Ropogós tőkehal zöldborsópürével

Hozzávalók:


A borsópüréhez:

4 közepes méretű sütni való burgonya
1 fej brokkoli
500 g fagyasztott zöldborsó
jókora diónyi vaj
1-2 desszerteskanál mentaszósz
A tartármártáshoz:

3 apró ecetes uborka
1 púpozott kk. apró kapribogyó
1 kis csokor petrezselyem
30 g-os doboz olajos szardellafilé fele
1 citrom
400 g-os üveg jó minőségű majonéz fele
édes fűszerpaprika
A tőkehalhoz:

1 kk. édesköménymag
2 x 600 g (vagy 6 x 180 g) lepikkelyezett, kiszálkázott, bőrös tőkehalfilé
200 g ropogós héjú fehér kenyér
4 gerezd fokhagyma
30 g-os doboz olajos szardellafilé fele
fél üveg 280 g-os, olajban eltett, napon szárított paradicsom
1 kis csokor friss bazsalikom
½-1 db friss piros csili,
40 g parmezán sajt
1 citrom
balzsamecet
néhány szál friss rozmaring és kakukkfű
olívaolaj
tengeri só
fekete bors
A salátához:

6 szelet pancetta vagy húsos bacon
2 gerezd fokhagyma
5 ek. balzsamecet
100 g megmosott vízitorma
100 g megmosott rukola saláta

Elkészítés:


A borsópüré elkészítése:

Hámozd meg a burgonyát (de akár rajta is hagyhatod a héját), vágd 2 cm-es kockákra, sós vízben, közepes lángon kezdd el főzni. Vágd le, és dobd ki a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteld fel, és add a burgonyához. A brokkoli rózsáit szedd szét egyforma, kisebb részekre, és tedd félre. 10-15 perc múlva add a zöldborsót és a brokkolirózsákat a burgonyához, és helyezd vissza rá a fedőt. Szűrd le a zöldségeket, hagyd pár percig gőzölögni, aztán borítsd vissza a lábosba. Add hozzá a vajat, locsolj rá extra szűz olívaolajat, szórd meg sóval-borssal, tegyél hozzá 1-2 desszertes kanálnyi mentaszószt, és passzírozd durva pürévé.

A tőkehal elkészítése:

Önts néhány kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adj neki sót-borsot, és szórd meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgasd meg a halfilét a fűszerekben, alaposan dörzsöld is bele, majd fektesd a halat bőrös felével lefelé az edénybe. Permetezz rá olívaolajat, és told a grillsütő középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeld darabokra a kenyeret, és tedd a robotgépbe. Pörgesd meg, közben adj hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsd át egy tálba. Tedd a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a parmezánnal együtt. Reszeld hozzá egy citrom héját, és facsard bele a levét. Önts hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozd pürévé. Vedd ki a halat a sütőből. Kanalazd a pürét a halfilére, szépen terítsd szét rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórd rá a kenyérmorzsát. Permetezd meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és rozmaringszálakat fektesd a halra, és told vissza a sütőbe további 10 percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.

A saláta elkészítése:

Tegyél fel közepes lángra egy közepes méretű serpenyőt, fektesd bele a pancettát. Időnként rázogatva hagyd, hogy megpiruljon. Mikor már ropogós, vedd alacsonyra a lángot, és dobj az edénybe 2 fokhagymagerezdet. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és önts bele 5 evőkanál balzsamecetet. Adj hozzá még kevés extra szűz olívaolajat, és rázd össze az egészet. Fakanállal törd darabokra a pancettát a serpenyőben. A salátaleveleket a legutolsó pillanatban tedd a lábosban lévő meleg marinádba, és kézzel gyorsan keverd össze.

A tartármártás elkészítése:

Dobj 3 uborkát a késes robotgépbe, adj hozzá 1 púpozott kávéskanál kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt héjával és levével együtt pörgesd simára. Tedd át egy kis tálba, és add hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverd össze, facsard hozzá a maradék citromot is, közben kóstolgasd és igazgasd az ízeit. Szórd meg az édes fűszerpaprikával, löttyints rá még egy kis extra szűz olívaolajat.