Rozmaringos fügeszósz

Hozzávalók:


. 1-1,5 kg érett füge
. 0,5 l. Tokaji aszú, vagy édes Szamorodni
. 2-3 ek. felére besűrített balzsamecet
. 1 vaníliarúd vagy 1 tk. vanília esszencia/kivonat
. 10-12 dkg akácméz
. 8-10 ág friss rozmaring
. só, szegfűbors

Elkészítés:


A fügéket megmosom, a szárakat levágom róla és hosszában négybe vágom, majd egy nagyobb lábosba teszem.Rácsorgatom a mézet, elkeverem majd közepes fokozaton pár percig főzöm, hogy egy kis levet engedjen. Hozzáadom a hosszában kettévágott vaníliahüvelyből kikapart apró magokat (vagy az esszenciát), meglocsolom a balzsam-ecettel, majd felöntöm annyi borral, hogy éppen ellepje. A rozmaringból és a vaníliahüvelyből fűszercsokrot kötök, ezt a fügék közé nyomom, majd egy csipet sóval és a mozsárban összetört szegfűborssal ízesítem. Nagyjából 1 órán át párolom lassú közepes fokozaton, míg egy sűrű, dzsemszerű, de még folyékony szószt nem kapok, azután a fűszercsokrot kidobom belőle és a forró szószt steril/tiszta dunsztos-üvegekbe merem, rácsavarom a tetejét és fejre állítva hagyom lassan kihűlni.
A sűrített balzsamecetet úgy készíthetjük el, hogy egy lábosba öntünk egy üveg olcsóbb balzsamecetet és közepes fokozaton forralva, a felére besűrítjük, hagyjuk kihűlni, majd visszatölthetjük az üvegébe. Ettől az eljárástól kicsit édesebb, teltebb lesz az íze. Nem csak ehhez, de bármi más ételhez is használhatjuk, amihez „sima” balzsamecetet használnánk.Az szósz ízeit tovább alakíthatjuk a főzés vége felé, méz vagy balzsamecet hozzáadásával bármelyik irányba, az ízlésünknek megfelelően.A szószunk végleges sűrűségét, bor hozzáadásával állíthatjuk be a főzés vége felé...1 kg fügéből, kb. 7,5dl./80 dkg. fügeszósz lesz. Az így elkészített fügeszósz akár több évig is elállhat, ha tiszta/steril üvegbe töltöttük.
Ezt a rozmaringos fügeszószt felhasználhatjuk olyan édességekhez is, mint mondjuk a vanília fagylalt vagy a palacsinta, de használhatjuk húsokhoz is mint, a grillezett szárnyashús, kacsa vagy libamájas fogások, konfitált libacomb, vagy a sült-füstölt liba/kacsamell mellé.