Rozmaringos-zelleres édesburgonyfőzelék sült zöldség

Hozzávalók:


1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma reszelve

1+1 tk finomra aprított friss rozmaring

80 dkg édesburgonya tisztítva, kockázva

70 dkg zellergumó hámozva, kockázva

40 dkg céklagumó hámozva, kockázva

7 dl alaplé

só, frissen őrölt bors

fél tk balzsamecet

A sült zöldséghez fél dl olaj, fél kk só, chilipor

pirított tökmag, tökmagolaj (helyettesíthető bármilyen maggal, olajjal)

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kockázott zeller és édesburgonya harmadát az összes céklával együtt borítsuk egy zacskóba. A fél deci olajat a sóval, chilivel és egy teáskanál finomra aprított rozmaringgal keverjük össze, majd borítsuk a zöldségekre. Alaposan rázzuk össze, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 20 percig. Közben egy nagyobb lábosban olvasszuk össze a vajat az olajjal és dobjuk rá a hagymát. Finoman sózzuk, pirítsuk közepes lángon 2 percig. Kevergessük. Adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, hogy gyorsabban puhuljon. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a maradék rozmaringot és 10-15 másodpercig kevergetve illatosra pirítjuk. Adjuk hozzá a maradék zöldséget, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével és fedő alatt főzzük 20-25 perc alatt puhára. Pürésítsük, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a balzsamecetet és a sült zöldségekkel, tökmaggal tálaljuk. Ha nem akarjuk, akkor csak a felét pürésítsük le. Így az alapunk is darabos marad!