Rozsos-diós gyökérkenyér

Hozzávalók:


A kovász készítésével kezdődik, amit előző este állítottam össze, majd a
konyhában hagytam 12-14 órán keresztül.
Kovászhoz: 150 g világos rozsliszt (RL 90), 50 g BL 80 liszt, csipet cukor,
5 g élesztő, 130 g víz

Tészta: kovász, 100 g joghurt, 80 ml víz, 300 g BL 80 liszt, 1 tk. maláta (elhagyható), 2 ek. burgonyapehely, csipet aszkorbinsav, 2 tk. só, 1 tk. olaj, 1 tk cukor (barnacukor), 10 g élesztő, 5-6 dkg dió

Elkészítés:


A kovász hoz előző este összegyúrtam a hozzávalókat, keményebb tésztát kaptam, amit egy tálban letakarva hagytam éjszakára pihenni. Másnapra nem lesz olyan habzó, térfogatát jóval megnövelő kovász jellegű, csak épp duplájára fog kelni, szivacsos szerkezetű lesz.

Reggel összeállítottam a tésztát: Először a diót száraz serpenyőben megpirítottam, majd durvára törtem. A többi hozzávalóból összeállítottam a tésztát, a diót csak a dagasztás legvégén adtam hozzá. Kiolajozott kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. Igyekeztem szögletesre igazítani, majd hosszában ketté vágtam. Az így kapott csíkok mindkét végét megfogtam és mint a
vizes ruhát, ellentétes irányba csavartam. Vékonyan beliszteztem, majd
külön-külön sütőzacskóba tettem őket. Ismét hagytam duplájára kelni, majd vizet permeteztem a zacskóba, bekötöttem a száját és 200 fokos sütőben sütöttem 30-35 percig.
Rácsra tettem hülni.