Rusztikus tönkölycipók

Hozzávalók:


2,8 dl víz, 2 tk. só, csipet aszkorbinsav, 2 ek. burgonyapehely,
2 ek. olaj, 20 dkg aktív rozskovász, 20 dkg tk. tönkölyliszt,
30 dkg Bl 80 kenyérliszt, 1 tk. cukor, 1,2 dkg élesztő

Elkészítés:


A hozzávalókból szokásos módon szép hólyagos tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálban duplájára kelesztetjük. Kiborítotjuk enyhén lisztezett felületre, majd 4 darabba vágjuk. Minden darabot egyesével elfelezünk, az egyikből zsemlét formázunk, majd a munkalapon a tenyerünkel hosszúkásra sodorjuk. A másik felét ellapogatjuk, közepére tesszük a bucikat. Az ellapogatott tésztát körben felhúzzuk a buci köré, de nem zárjuk össze. Egy mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, vastagon belisztezzük és erre ültetjük a megformázott cipókat fejjel lefelé. Egy másik, ugyanekkora, mély tepsivel leborítjuk és hagyjuk jó duplájára kelni.Óvatosan visszafordítotjuk őket, a felső tepsibe vizet permetezünk, visszaborítotjuk a bucikra így mentek a 230 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre. Ekkor levesszük a tetejét, a hőt mérsékeljük 200 fokra és így további 5 percig sültek. Rácsra tesszük őket azonnal, hideg vízzel lepermetezzük, így hagytam kihülni. Könnyű, laza szerkezetű, ropogós héjú kenyérkék lettek.