Sacher torta

Hozzávalók:


Tészta 24 cm-es tortaformához:
15 dkg csokoládé (70%-os),
12,5 dkg vaj, 6 db tojás,
15 dkg porcukor, 5 dkg
kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor,
5 dkg mogyoró, 5 dkg liszt,
5 dkg étkezési keményítő,
1 tk sütőpor
Lekváros lekenés:
kb. 40 dkg sárgabaracklekvár,
4-5 ek rum
Csokoládé bevonat:
20 dkg csokoládé (70%-os),
8 dkg vaj

Elkészítés:


A vajat forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét és kevergetve olvasszuk fel. Ezután hűtsük vissza. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután verjük kemény habbá. A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a csokoládés keveréket. A lisztet keverjük össze a sütőporral, az étkezési keményítővel és a darált mogyoróval. Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk a csokoládés masszához, majd keverjük alaposan össze. Ezután apránként adjuk hozzá a masszához a keményre felvert habot és óvatosan forgassuk össze. A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a simára kevert masszát. ( sütőpapírral is kibélelhetjük a formát. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt és a formában hagyjuk langyosra hűlni. A lekvárt turmixoljuk le, hogy szép sima állagú legyen. Ezután adjunk hozzá két evőkanál rumot, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. A teljesen kihűlt tortalapot éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó lapot locsoljuk meg a maradék rummal. Ezután ízlés szerint mennyiségű, meleg lekvárral kenjük le és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy jól magába szívja a tészta. A másik tortalapnak a tetejét vékonyan, szintén kenjük le a meleg lekvárral. Amikor a tészta már kellően magába szívta a lekvárt, az alsó tortatalapra helyezzük rá a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral lekent fele kerüljön felülre. A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét és kevergetve olvasszuk fel. Ezután először kenjük vele körbe a tortát, majd a maradék csokoládét csorgassuk rá a tortára. Ezután szépen, egyenletesen kenjük el a torta tetején, majd hagyjuk teljesen megdermedni.