Sajtos leveles

Hozzávalók:


50 dkg liszt
25 dkg vaj
3-4 dkg élesztő
1 teáskanál só
2 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája

A tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag, köménymag, reszelt sajt

Elkészítés:


A lisztet, 10 dkg vajat, a sót és a tejfölt az összemorzsolt élesztővel
összegyúrjuk. 1 órát kelesztjük meleg helyen, konyharuhával letakarva. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és 25 dkg puha vajjal lekenjük.
Összehajtogatjuk és háromszor kinyújtjuk. Végül a reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk, mintha hájas tésztát készítenénk. A hajtogatást háromszor végezzük el, félóránként ismételjük, és ezalatt hideg helyen pihentetjük.

Egy nagy tepsit vajjal lekenünk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kicsit pihentetjük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a magokkal vagy sajttal (ezek nélkül is jó) és 220°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, míg a pogácsák jól megnőnek, utána 180°C-ra mérsékelve a hőt, aranybarnára sütjük.