Sárgaborsófőzelék

Hozzávalók:


1/2 kg sárgaborsó, víz,
4 babérlevél, só, bors,
pirospaprika,
1 fej hagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
olaj, pici liszt
Füstölt szalonna vagy kolbász

Elkészítés:


A sárgaborsót érdemes beáztatni már előző este, minimum kétszer annyi vízben, mint amennyi a feles borsónk. Másnap öntsd le róla a vizet. Valójában áztatás nélkül is készíthetünk sárgaborsó főzeléket, csak a főzési ideje lesz hosszabb. A hagymát dinszteld meg olajon, mikor már üveges, dobd rá a nagyon apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát és ezzel is pirítsd picit, majd egy csapott kávéskanálnyi fűszerpaprikát dobj rá. Add hozzá a sárgaborsót és önts fel 1 liter vízzel. Tedd bele a babérlevelet, sózd meg és borsozd, majd add hozzá a füstölt húst, ami nagyon finom ízt kölcsönöz a főzeléknek majd. Hagyd főni, és időnként kevergesd meg, ha látod, hogy elfőtt a leve, akkor adj még hozzá vizet. Nagyon pici fokhagymás rántás jót tesz neki. Tálald pörkölttel, vagy pirított hagymával.