Scali kenyér

Hozzávalók:


Gyorskovász: 140 g liszt, 80 ml hideg víz, csipet szárazélesztő
Ezeket jól elkeverem, majd éjszakára egy ruhával letakarva a konyhában hagyom.
Végleges tészta: az összes kovász, 280 g BL 80 liszt
1 és 1/4 tk. só, 160 ml víz, 2 ek. tej, 2 tk. szárazélesztő
2 ek. olaj, csipet aszkorbinsav
tetejére: egy tojásfehérje, 1/2 csésze szezámmag

Elkészítés:


A scali egy italiai kenyér. A sok szezámmagtől enyhén dió ízű, gyönyörű, hófehér, foszlós bélzetű kenyér, ami remek szendvicsek készítéséhez.
Az elkészítése 2 lépésben történik. Előző este kell egy gyorskovászt készíteni, majd abból másnap a végleges tésztát. A szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, három egyenlő részre osztom. Gömbölyítem őket, majd kb. 10 pihenés után rudakat sodrok belőlük.
A tojásfehérjét elkeverem egy ek. vízzel a rudakat egy ecset segítségével körbe bekenem vele. A szezámmagot egy tálcára öntöm, majd a lekent rudakat egyesével megforgatom benne. Ezután a három szálat összefonom. Hagyom, hogy ismét duplájára keljen, majd 200 fokos gőzös sütőben sütöm kb. 35-40 percig.