Sertés hámféleképp

Hozzávalók:


Hozzávalók

Pácolt tarja:
1 kg tarja egyben
1 doboz gyömbérsör

friss gyömbér
4 gerezd fokhagyma
olaj
Magyaros sertéskaraj:
1 kg bőrös karaj egyben
3 gerezd fokhagyma

2 ek magos mustár
olívaolaj
Ázsiai császárhús:
fokhagyma

2 ek méz
gyömbér
2 ek szójaszósz
1 db lime
olívaolaj
1 db chilipaprika
Póréhagymás, tört burgonya:
1 kg apró salátaburgonya
10 dkg vaj
2 db póréhagyma
2 db újhagyma

Elkészítés:


Gyömbérsörben pácolt tarja

A pácolást érdemes előző este elkészíteni: 1 liter gyömbérsörhöz 7 dkg sót keverünk és belereszelünk kevés friss gyömbért is. Beletesszük a megroppantott fokhagyma gerezdeket, elkeverjük a pácot, beletesszük a tarját és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy tiszta konyharuhával leitatjuk a tarjáról az összes nedvességet. Egy felforrósított öntött vas edényben kevés olajon, oldalanként pár perc alatt aranybarnára kérgesítsük a tarját. Lefedve pároljuk tovább.

Magyaros sertéskaraj

A fokhagyma gerezdeket megroppantjuk, megsózzuk és a kés lapjával szétpasszírozzuk. ennek egyik felével bedörzsöljük a karaj húsos oldalát. Besózzuk és bedörzsöljük a mustárral is.

Ázsiai fűszerezésű császárhús

A sóval szétpasszírozott fokhagyma másik feléhez friss gyömbért reszelünk, mézet, szójaszószt, reszelt limehéjat és levet adunk hozzá. Kóstoljuk meg és ha szükséges, adjunk sót a páchoz. Keverjük bele a felaprított chilipaprikát is. Kenjük be vele alaposan a húsos oldalt.

Sütés előtt, mindkét húsnál a hájas részt irdaljuk be, így később könnyebben fel tudjuk majd szelni a húst. A bőrös részt ezután jól sózzuk be és locsoljuk meg olívaolajjal, így lesz ropogós.
220-230 fokos sütőben húsos résszel lefelé kevés olívaolajon süssük hólyagosra, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra.

Póréhagymás tört burgonya

A burgonyát alaposan megtisztítjuk és hámozás nélkül vastagabb karikákra vágjuk. Feltesszük főni.
A felkarikázott póréhagymát egy serpenyőben olvasztott vajon megfuttatjuk. Mikor már kissé összeesett a hagyma, adjuk hozzá a főtt burgonyát és krumplinyomóval roppantsuk meg őket. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát is.