Slambuc

Hozzávalók:


25 dkg lebbencstészta
4-5 nagyobb burgonya
10 dkg füstölt szalonna
piros paprika

esetleg 1-1 paprika, paradicsom

Elkészítés:


Levágok a füstölt szalonnából egy szép szeletet és kockára vágom, majd kiolvasztom a zsírját. Kiszedem, félreteszem. A visszamaradt zsiradékban hólyagosra pirítok egy csomag (20-25 dkg) lebbencs-tésztát. Kiszedem és most egy apróra vágott hagymát pirítok
meg, adok mellé egy feldarabolt paprikát is. Amikor szép aranysárga a hagyma, visszateszem mellé a szalonnát és a tésztát. 4 közepes méretű burgonyát kockára vágok, az is megy a lábosba. Meghintem őrölt pirospaprikával és felengedem annyi vízzel, ami épp ellepi. Egy nagyobb paradicsomot beledarabolok. Addig főzöm, míg az
összes vizet elfövi, csak a legelején keverem meg, később már nem, mert összetörik. Innen kezdődik a rázogatás, ami különösen a bográcsban művészet. A slambucot ugyanis le kell pirítani, majd kicsit feldobva fordítani rajta. Ezalatt összeáll egy gombóccá és körben kap egy szép pirult réteget, a közepe pedig lágy, szaftos marad. A ková-szos uborka szerintem elengedhetetlen hozzá.