Sodort rétes

Hozzávalók:


50 dkg liszt,1 tk. só,
1 ek. cukor, 2 tojás,
2 dl tejföl, kb. 2 dl tej
Rántás: 2 ek. zsír,
3 ek. liszt
Túrós töltelék: 50 dkg túró,
15 dkg cukor,
1 tejbe áztatott zsemle,
1 citrom reszelt héja,
csipet só, 1 tojás,
vaníliás cukor,
kb. 10 dkg nyers sütőtök

Elkészítés:


A hozzávalókból rugalmas tésztát készítettem, majd letakarva pihentettem, míg elkészítettem a rántást. A zsírt felmelegítettem, majd a lisztet halvány zsemleszínűre pirítottam benne. Kihűtöttem. A tésztát 2-3 mm vastag téglalapra nyújtottam, majd megkentem a rántással, feltekertem mint a beiglit. Hűvös helyen pihentettem ismét órán át. Túrós és meggyes tölteléket készítettem, az előbbit sütőtökkel ízesítettem. Túrós töltelék: A sütőtököt az apróbb lyukú sajtreszelőn reszeltem le, úgy kevertem a töltelékbe, amihez a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a kinyomkodott zsemlét, a citrom reszelt héját és a tojás sárgáját jól elkevertem, majd végül beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét is. A zsemlétől sokkal finomabb lett a töltelék. A rétestésztát négy darabba vágtam, majd egyesével vékony téglalappá nyújtottam. Közepére szórtam zsemlemorzsát, erre tettem a tölteléket. A töltelék egyik oldalán megkentem a tésztát zsírral. Először a száraz tésztát hajtottam a töltelékre, majd erre a megkent részt. Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, tetejét megkentem szintén olvasztott zsírral és 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.