Sokmagvas rozskenyér

Hozzávalók:


Hozzávalók:2,5 dl víz
2 ek. joghurt
20 dkg öregtészta vagy kovász
2 ek. olaj
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
10 dkg tk. rozsliszt (vagy tönkölyliszt)
40 dkg BL 80 liszt
1 tk. barnacukor
1,2 dkg élesztő
1-1 ek. len-,napraforgó-,szezámmag
1-1 ek. pehelymix és hajdinapehely
Tetejére: nigella mag

Elkészítés:


A magok és a pelyhek kivételével az összes hozzávalót tálba tettem és a tésztát bedagasztottam. Szükség szerint 1-2 ek. víz vagy liszt
adható még hozzá természetesen.Az utolsó 5 percben tettem csak hozzá a magokat, a hajdinapelyhet, majd duplájára kelesztettem. Enyhén lisztezett felületre borítottam és 5 egyforma darabba
vágtam. A darabokat egyenként kilapogattam, a szélüket mindkét oldalról visszahajtottam, majd feltekertem, szokásos módon minden tekerésnél jól lenyomkodtam. Mikor mind az öt készen volt, csak ezután sodortam őket kb. 2-2,5 cm vastag hurkákká. Egy nagyon egyszerű ötös fonással fontam meg.Az öt szálat fent összefogtam, majd úgy igazítottam, hogy a bal oldalon kettő a jobb oldalon három szál legyen. A jobb oldali külső szálat középre tettem
szorosan a bal oldali belső szál mellé. Ezután a bal oldalon lévő külső
szálat tettem át a jobb oldali belső szál mellé. Egyszóval az a lényeg,
hogy a három szál külső szálát kell mindig a szál belső szála mellé tenni.
Megszórtam rozsliszttel és nigella maggal, de jó helyette bármilyen mag vagy pehely is, vagy akár el is hagyható.
210 fokos sütőben sütöttem 40 percig. Egy kis vizet tenni kell a sütőbe.