Sólet

Hozzávalók:


½ kg tarkabab
20 dkg gersli
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
füstölt hús (füstölt tarja vagy csülök)
4 evőkanál zsír
őrölt bors, kevés kömény
pirospaprika, csípős paprika
2-3 db babérlevél
víz
A tálaláshoz: főtt tojás, lilahagyma, fehér kenyér, zöld paprika

Elkészítés:


A babot és a füstölt húst előző nap hideg vízbe tesszük. Másnap a hozzávalókat olyan edénybe készítsük össze, amit utána lefedve 5-6 órára betehetünk a sütőbe. Lehetőleg vasból vagy agyagból készült edényt használjunk. A zsírt tegyük az edényünk aljára, ezután szórjuk meg a pirospaprikával és keverjük össze. Tegyük bele a kockára vágott hagymát, ízesítsük az őrölt borssal, a babérlevéllel, csípős paprikával, ezután a nagyobb darabokra vágott fokhagymát adjuk hozzá. A babot és a gerslit alaposan megmossuk és az edénybe tesszük. Öntsük fel hideg vízzel, amennyi bőven ellepi (később már ne kelljen vizet adni hozzá, viszont jó leveses maradjon, a bab nagyon sok vizet felszív), fakanállal keverjük át és utoljára adjuk hozzá a füstölt húst. Lefedve 170 fokos sütőben körülbelül 5-6 órát sütjük. Főtt tojást és lilahagymát, karikára vágott csípős zöld paprikát, valamint ropogós fehér kenyeret kínáljunk hozzá.