Somlói különlegesen

Hozzávalók:


GRILLÁZSTÉSZTA:
3 dkg darabos dió, 15 dkg cukor,
6 tojásfehérje, 2 dkg liszt,
4 tojássárgája, 4 dkg durvára vágott dió
ÉTCSOKOLÁDÉ-MOUSSE:
2,5 dl tejszínhab, fél dl rum,
3 tojássárgája,16,5 dkg étcsokoládé,
7 dl 30%os tejszín
FEHÉRCSOKOLÁDÉ-MOUSSE:
2,5 dl tejszínhab, 1 vaníliarúd,
1-2 evőkanál víz, 9 dl 30%-os tejszín,
3 tojássárgája, 20 dkg fehér csokoládé
DIÓPÜRÉ: 0,8 dl víz, 6 dkg cukor,
1 vaníliarúd, 1 kávéskanál fahéj,
reszelve 1 citrom héja, 10 dkg őrölt dió
NARANCSOS CUKORSZIRUP:
1 narancs héja, 2 g zselatinpor,
135 g narancslé, 70 g cukor
CSOKOLÁDÉÖNTET: 5 dkg étcsokoládé,
12 g keményítő, fél dl rum,
5 dkg kakaópor, 10 dkg cukor,
2 dkg vaníliás cukor, 3 dl tej

Elkészítés:


Tészta: A grillázshoz 10 dkg cukrot megolvasztunk aranybarnára, 4 dkg durvára vágott diót teszünk bele, majd elkeverjük és szilikonlapra öntjük. Lehűtjük, megdaráljuk. A cukorral kihabosítjuk a tojássárgáját, összekeverjük 8 dkg darált grillázzsal és a liszttel, majd a felvert fehérjével. Sütőlapra vékonyan kikenjük. A tetejét megszórjuk a darabos dióval és 155 Celsius fokon, enyhén gőzös sütőben 30 percig sütjük. Majd a formához igazítva kiszúrjuk 18 darabra. Ezután elkészítjük a kétféle mousse-t, a diópürét és a narancsos szirupot, majd összeállítjuk a somlóit, a következőképpen: Kilencdarabos szilikonformában állítjuk össze a somlóit. A grillázslapokból a formához mérten 18 lapot formázunk. A formákat ujjnyi vastagon megtöltjük fehércsokoládé-krémmel, majd lefedjük a grillázslapokkal és meglocsoljuk a narancsos sziruppal. Rákenjük a diókrémet, majd a formát kitöltjük az étcsokoládé-mousse-szal és a végét lezárjuk a grillázslapokkal. Hűtőben dermesztjük, majd a formából kivéve olvasztott csokoládéba mártjuk és tejszínhabbal tálaljuk. Az étcsokoládémousse-hoz a tejszínben felolvasztjuk a csokit, majd belekeverjük a tojássárgáját és a rumot. Ha kihűlt, óvatosan hozzá-adagoljuk a felvert tejszínhabot. A fehércsokoládé-mousse hasonlóan készül: a csokoládét a tejszínben felolvasztjuk, majd belekeverjük a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és a vizet. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A diópüréhez a vízből és cukorból szirupot főzünk, majd az összes többi hozzávalót beleborítjuk és botmixer segítségével pürésítjük. A narancsos cukorsziruphoz a narancsléből a narancshéjjal, a cukorral és a zselatinporral szirupot főzünk. A csokoládéöntethez vízgőz fölött a hozzávalókat – a csoki kivételével – befőzzük öntet sűrűségűre, majd a vízről levéve beletesszük a csokoládét.