sima piskótalap:
4 tojás, szétválasztva
80 g cukor
80 g liszt
fél narancs reszelt héja
diós piskóta:
4 tojás, szétválasztva
80 g cukor
20 g liszt
60 g darált dió
kakaós piskóta:
4 tojás, szétválasztva
80 g cukor
20 g liszt
50 g jó minőségű kakaópor
a sziruphoz:
2 narancs leve (vagy 150 ml) és héja
85 g cukor
1 dl rum
a krémhez:
5 dl zsíros tej
5 tojás sárgája
1,5 ek keményítő
4 ek cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
a szóráshoz:
100 g mazsola
200 g durvára vágott dió
2 ek kakaópor
a csokoládéöntethez:
100 g étcsokoládé
1 dl rum
1 ek cukor
A tálaláshoz:
3 dl felvert tejszínhab
Először az öntetet, szirupot és krémet készítem el, mivel ezeknek ki kell hűlniük, közben kisütöm a piskótákat. Időmegtakarítás vol.1.
A sziruphoz egy kisebb edénybe mérem a vizet, a narancshéjat, a narancslevet és a cukrot, 10 percig forralom, végül hozzáadom a rumot. Hagyom hűlni.
A vaníliakrémhez: a tejet a vaníliával egy lábasba öntöm alacsony lángon melegíteni kezdem. Közben (vol.2.) szétválasztom hozzá a tojásokat, elkeverem a cukorral és a keményítővel. Felöntöm a meleg tejjel, visszateszem a tűzre és kb. 10 perc alatt, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Hideg helyre teszem hűlni.
A csokoládéöntethez a vizet, cukrot és rumot felforralom, beletördelem a csokoládét, simára keverem és kész, kihűtöm. A mazsolát meleg vízbe áztatom.
A piskótákat egyenként készítem el, amíg az egyik sül, addig a másikat kimérem és bekeverem (vol.3.), tehát amint kijön az első, megy is be a második. Az alapanyagokat kimérem, a lisztet átszitálom (a diósnál hozzákeverem a diót, a kakaósnál a kakaót, a simához narancshéjat adok). Mindegyiket ugyanúgy készítem el: a tojássárgáját kézi habverővel világosra habosítom. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral tömör habbá verem. Belecsorgatom a sárgáját, laza mozdulatokkal belekeverem, majd fokozatosan hozzákeverem a szárazanyagokat. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 6-8 perc alatt világosra sütöm. A felületüket enyhén meglisztezem, fejrefordítom, kihűlés után lehúzom róluk a papírt.
Mire a piskóták elkészülnek és kihűlnek, a krémek is készen állnak. Tepsiben vagy tálban állítom össze a somlóit: alul egy diós lap, ezt meglocsolom a narancsos szirup felével, rászórom a mazsola és a durvára vágott dió felét, majd befedem a vaníliakrém felével, megszórom a durvára vágott dióval (ez a durvára vágott dió az eredeti receptben darált, de mivel az egész sütemény csupa puhaság, jót tesz bele egy kis keményebb dió) Erre jön a kakaós piskóta, a sorrend ugyanaz marad, végül befedem a sima lappal, amelynek a tetejét 2 ek kakaóporral szórom meg. Lefóliázva 12 órát hagyom pihenni, hogy összeérjenek az ízek.
Másnap evőkanállal galuskákat szaggatok belőle vagy késsel feldarabolom, meglocsolom a meleg csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálalom.
sima piskótalap:
4 tojás, szétválasztva
80 g cukor
80 g liszt
fél narancs reszelt héja
diós piskóta:
4 tojás, szétválasztva
80 g cukor
20 g liszt
60 g darált dió
kakaós piskóta:
4 tojás, szétválasztva
80 g cukor
20 g liszt
50 g jó minőségű kakaópor
a sziruphoz:
Először az öntetet, szirupot és krémet készítem el, mivel ezeknek ki kell hűlniük, közben kisütöm a piskótákat. Időmegtakarítás vol.1.
A sziruphoz egy kisebb edénybe mérem a vizet, a narancshéjat, a narancslevet és a cukrot, 10 percig forralom, végül hozzáadom a rumot. Hagyom hűlni.
A vaníliakrémhez: a tejet a vaníliával egy lábasba öntöm alacsony lángon melegíteni kezdem. Közben (vol.2.) szétválasztom hozzá a tojásokat, elkeverem a cukorral és a keményítővel. Felöntöm a meleg tejjel, visszateszem a tűzre és kb. 10 perc alatt, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Hideg helyre teszem hűlni.
A csokoládéöntethez a vizet, cukrot és rumot felforralom, beletördelem a csokoládét, simára keverem és kész, kihűtöm. A mazsolát meleg vízbe áztatom.
A piskótákat egyenként készítem el, amíg az egyik sül, addig a másikat kimérem és bekeverem (vol.3.), tehát amint kijön az első, megy is be a második. Az alapanyagokat kimérem, a lisztet átszitálom (a diósnál hozzákeverem a diót, a kakaósnál a kakaót, a simához narancshéjat adok). Mindegyiket ugyanúgy készítem el: a tojássárgáját kézi habverővel világosra habosítom. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral tömör habbá verem. Belecsorgatom a sárgáját, laza mozdulatokkal belekeverem, majd fokozatosan hozzákeverem a szárazanyagokat. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 6-8 perc alatt világosra sütöm. A felületüket enyhén meglisztezem, fejrefordítom, kihűlés után lehúzom róluk a papírt.
Mire a piskóták elkészülnek és kihűlnek, a krémek is készen állnak. Tepsiben vagy tálban állítom össze a somlóit: alul egy diós lap, ezt meglocsolom a narancsos szirup felével, rászórom a mazsola és a durvára vágott dió felét, majd befedem a vaníliakrém felével, megszórom a durvára vágott dióval (ez a durvára vágott dió az eredeti receptben darált, de mivel az egész sütemény csupa puhaság, jót tesz bele egy kis keményebb dió) Erre jön a kakaós piskóta, a sorrend ugyanaz marad, végül befedem a sima lappal, amelynek a tetejét 2 ek kakaóporral szórom meg. Lefóliázva 12 órát hagyom pihenni, hogy összeérjenek az ízek.
Másnap evőkanállal galuskákat szaggatok belőle vagy késsel feldarabolom, meglocsolom a meleg csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálalom.