Spárga hollandi mártással

Hozzávalók:


. 50 dkg fehér spárga (ujjnyi vastag szálak)
. 4 tojás sárgája
. 3 ek. (4dkg) vaj
. citrom
. só, bors, cukor
. olívaolaj

Elkészítés:


A spárgákat előkészítem, eltávolítom a fás végüket úgy, hogy a közepénél és a vastagabbik végénél megfogom, meghajlítom és ahol eltörik onnantól zsenge a spárga szára. A fás részét kidobom, a másikat egy zöldséghámozóval meghámozom a síptól/virágtól lefelé eső részét.
Meglocsolom kevés olívaolajjal, meghintem kevés sóval és facsarok
rá 1-2 kanálnyi citromlevet is, hogy ne oxidálódjon, barnuljon be, majd az egészet átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olajos citromos lé.
Egy sütőlapra helyezem és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 12-18 percre (vastagságtól függően), vagy amíg meg nem puhul és kissé meg nem karamellizálódik a vége.Közben egy keverőtálba ütöm a tojás sárgáit, megszórom egy csipet sóval, cukorral és frissen őrölt borssal, facsarok rá 2 ek. citromlevet, két-három kanálnyi vizet is löttyintek rá, majd egy habverővel felverem.Egy lábosban vizet forralok és a tetejére téve a keverőtálat, a gőz felett folyamatos keverés mellet krémmé keverem a tojássárgáját, vigyázva, hogy ne csapódjon ki, ne süljön rántottává.A gőzről levéve is folyamatosan keverem, - mert az edény még meleg és fennáll a kicsapódás veszélye - közben a vajat felmelegítem és lassan csorgatva hozzá,egyfolytában keverve, mintha majonézt készítenék, mártássá dolgozom. A végén még ha kell, egy kevés meleg vízzel a sűrűségét, sóval, citrommal pedig az ízét is
beállíthatjuk a kívánatosra. A hollandi mártás akkor a kellő sűrűségű, ha sűrű és bevonóképes, de könnyen lecsorog a kanálról.
Tálaláskor a spárgákat a tányérra rendezem, félig leöntöm a szósszal és megszórom egy kevés durvára tört színes borssal, meglocsolom pár csepp olívaolajjal. Kínálhatjuk külön is kis tálkákban a mártást.
A hollandi-szószt elkészíthetjük narancslével is citrom helyett.
A mártást használhatjuk halhoz vagy főtt csirkehúshoz is, keverhetünk hozzá zöldfűszereket pl. kakukkfüvet, bazsalikomot vagy turbolyát, kaprot...
Ez egy igazán pompás fogás, kitűnő előételnek (akkor 4 adagra is elég ez a mennyiség), vagy könnyű vacsorának. A sült spárga kicsit más mint a főtt spárga. Az íze teltebb, kissé füstös és enyhén édes, karamelles. Remekül illik hozzá a hollandi mártás citromos krémes íze.