Spárgás quiche

Hozzávalók:


200 g liszt + egy kicsi a tészta kezeléséhez
100 g vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez

2-3 ek hideg víz

1 csomag zöldspárga (500 g)
250 g ementáli sajt
3 tojás
200 ml tejszín
100 g krémsajt

frissen őrölt bors
szerecsendió

Elkészítés:


A lisztet egy nagy tálba szitáltam, megsóztam, a vajat felkockáztam és
összemorzsoltam a liszttel. Amikor már az egész morzsás állagú, 2-3 ek. hideg vízzel tésztává gyúrtam. Letakarva 30 percig a hűtőben pihentettem. Közben a spárgákat megmostam, fás szárukat levágtam, majd kis karikákra vágtam őket.
Ezután 4 részre osztottam és lisztezett deszkán kinyújtottam a darabokat (kör alakúra és a forma méretéhez igazítva), majd a kivajazott formákba nyomkodtam. Ezután újabb 30 percnyi pihenés következett a hűtőben.
Sütőpapírt raktam rájuk, azokra babot szórtam és 200°C-ra előmele-gített sütőben 10 percig, majd eltávolítva a sütőpapírt, további 5 percig sütöttem.
Közben egy tálban összekevertem a tojásokat, a tejszínt, a krémsajtot, a fűszereket és lereszeltem a sajtot. Ezután mérsékeltem a hőt 180°C-ra, a tésztalapokra spárgát raktam, arra öntöttem a keveréket és megszórtam reszelt sajttal. Kb 30 percig sütöttem őket, míg a tetejük aranybarna nem lett. Ha egyben szeretnénk megsütni, akkor 22 cm-es formát használjunk és a következők szerint változtassuk a sütési időt:
elősütés 5 perc
a keverékkel sütés 45 perc (vagy amíg aranybarna nem lesz)
Nagyon jó mellé egy jó kis balzsamecetes zöld saláta.