Spárgás-zöldborsós rizotto mentával

Hozzávalók:


. 20 dkg rizottó rizs (pl. Arborio), 30 dkg zöld spárga
. 1 csésze zsenge zöldborsó, egy csokor újhagyma
. 1,5 dl száraz fehérbor, 1,5 l csirke v. zöldség alaplé
. 3 dkg pecorino romano, 1 ág friss menta, fél citrom
. olívaolaj, 3 dkg vaj, só, bors

Elkészítés:


A spárgákat előkészítem, a közepénél és a vastagabbik felénél megfogom, meghajlítom és ahol eltörik, kezdődik a zsenge rész.
A megmaradt spárgákat elfelezem és az alsó vastagabbik részét ferdén felkarikázom, a virágos felét félreteszem. Egy széles és magas serpenyőben olívaolajat forrósítok majd ezen üvegesre pirítom a felaprított újhagymát.Hozzáadom a rizst és kevergetve pirítom pár percig míg a rizsszemek átforrósodnak kifehérednek, közben megsó-zom és borsozom. Ekkor öntöm rá a bort, forralom, míg a felét be nem szívja a rizs és alkoholtartalma elpárolog. Felöntöm annyi alaplével amennyi éppen ellepi és állandó kevergetés mellett közepesnél magasabb fokozaton, főzöm a rizst, míg fel nem szívja a nagyját és kevergetésnél látszik a serpenyő alja, nem folyik össze olyan gyorsan a rizs. Akkor újra felöntöm és kevergetve főzöm tovább, ezt többször is,
négyszer-ötször megismételem míg a rizs meg nem fől. Ez kb. 30 perc. /Akkor készült el a rizs, ha már puha, de azért harapható (al dente), van egy kis tartása a szemnek, nem főtt szét. A rizottó állaga legyen szaftos, kissé folyós/szétterülős.../Közben, mielőtt még teljesen elkészülne/megfőne a rizs, úgy kb. 8-10 perccel előtte hozzáadom a felkarikázott spárgát és a zöldborsót, úgy főzöm tovább, közben ellenőrzöm kell-e bele még só.Mikor elkészült a rizottó, a rizs is megfőtt és a zöldségek is megpuhultak benne, lekapcsolom alatta a tűzhelyet, ha nem elég szaftos adok hozzá még egy kis alaplevet, majd bele-keverek egy evőkanálnyi apróra vágott friss mentát, a frissen lereszelt pecorinot és egy jó kanálnyi vajat, azután ráfacsarom egy negyed citrom levét. Lefedve félreteszem tálalásig, pihentetem öt percet.
Közben egy másik serpenyőben vajat és olajat forrósítok, ebben pirítom meg 3-4 perc alatt a spárgasípokat.
Tálaláskor a tányérra szedek a rizottóból, a tetejére teszek a sült spárgából is és végén pecorino forgáccsal, friss mentával díszítem, ízesítem, majd még meglocsolom olívaolajjal is.