Steak zöldborsmártással, héjában sült burgonyával

Hozzávalók:


· 4 nagyobb szelet, marhahús (bélszín, hátszín, vagy rostélyos)
· 8 db közepes nagyságú burgonya
· 2 ek. egész zöldbors (lehet konzerv, üveges is)
· 2.5 dkg vaj
· 1 ág friss rozmaring
· 3 dl húsalaplé (sötét)
· 2-3 ek. tejszín
· olaj
· száraz fehérbor

Elkészítés:


Vágok négy nagyobb (vagy 8 kisebb) szelet húst, kb. 3 cm vastagot. Tekerek rá borsot, mindkét oldalára, majd sütésig, félreteszem.
Az egész zöldborsokat, beleszórom a húsalaplébe és félreteszem.
A burgonyákat alaposan megmosom, megtörölgetem és egy tepsibe teszem őket. Meglocsolom bőségesen olajjal, megszórom durva tengeri sóval és összeforgatom.200-220 fokra előmelegített sütőbe teszem és mérettől függően, 50-60 percig sütöm.
Egy serpenyőben, közepesnél erősebb fokozaton felhevítem a vajat,
egy kis olajjal, rádobom a rozmaring ágat és a hús szeleteket 4-6 perc
alatt (vastagságtól függően), többször megfordítva, közepesre(médium) sütöm. Mikor kész, egy deszkára teszem, megsózom, majd alufóliával letakarva, melegen tartva félreteszem (min. öt percig kell pihentetni).
Közben elkészítem a mártást. A serpenyőben visszamaradt vaj, nagy részét leöntöm, a rozmaringot kidobom és a serpenyőt visszateszem a tűzhelyre, majd nagyobb fokozatra kapcsolom. Felöntöm kb. másfél deci borral, aminek a nagy részét elforralom, miközben egy fakanállal felkaparom az odasült pörzsanyagokat. Hozzáadom a borsot az alaplével, visszaveszem a tűzhelyet közepesre és két-három percig főzöm a mártást. Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, megsózom,
összeforralom.
Tálaláskor, a burgonyákat kereszt alakban bevágom, majd az alját megnyomom, hogy a vágás szétnyíljon mint egy virág. Mellé szedem a húst és a mártással körbe locsolom a húst és meglocsolom a burgonyát. Egy csipetnyi, nagyon apróra vágott friss rozmaringgal hintem meg a végén.