Sült báránycomb diós ecetes lencsével

Hozzávalók:


ozzávalók (5 adag)
- 1 báránycomb (kicsontozva kb. 1 kg.)
- 1 fej fokhagyma
- fél citrom
- félmaréknyi kakukkfű, néhány szál rozmaring
- só, bors
- kb. 6 cl olívaolaj

- 200 g puy-i lencse
- 3 sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 fűszercsomó (zsálya, kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld, babérlavél, szegfűbors, feketebors, rózsabors, zöldbors)
- só
- 1 ek. Edmond Fallot diós fehérborecet
- olívaolaj a pirításhoz
- 5-6 cl jó minőségű, lágy olívaolaj
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:


. A bárányt sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, kicsontozom, szárazra törlöm. A serpenyőt felhevítem, kevés olívaolajon alaposan körbepirítom a húst. Sózom, borsozom. A tepsi alját megöntözöm olívaolajjal, kibélelem a zöldfűszerekkel, citromkarikákkal, és a háromba vágott fokhagymagerezdekkel. Ráhelyezem a bárányt, alaposan meglocsolom olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.. A báránycombnál ökölszabályként is alkalmazható: ha jól átsültet akarunk, kb.minden fél kiló húsra 25 perc sütési időt számoljunk, plusz húsz percet. Ha közepesre sültet szeretnénk, fél kilónként 20 perc, plusz 20-25 perc sütés szükséges. Amikor kész, legalább negyed órát pihentessük tálalás előtt.. A lencsét megmosom, kétszeres mennyiségű vízzel, egy zúzott fokhagymagerezddel, egy négybe vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel és a fűszercsomóval felteszem főni kétszeres mennyiségű vízben. Kb. fél óra alatt fő puhára. Amikor kész, a zöldségeket és a fűszercsomót kidobom. Két kisebb sárgarépát egy petreszelyemgyökeret és a két kis lilahagymát julienne-re vágok. Olívaolajon megpirítom a zöldségeket, hozzáadom a lencsét, ha maradt alatta egy pici lé, az is jöhet. Meglocsolom egy evőkanál diós fehérborecettel, összeforralom. Elzárom a tüzet, megszórom vágott petreszelyemzölddel és alaposam körbelocsolon az Alchimia olajjal.Tálaláskor a bárány fűszeres-citromos-olívaolajas szaftját feltétlenül használjuk fel. Egy jó tüzes villányi vörös illik hozzá, Bock Ermitage-t nyitottunk hozzá.