Sült csirkemáj karamellizált körtével

Hozzávalók:


. 20 dkg. csirkemáj
. 1 db. nagyobb körte
. 1,5 dl. száraz sherry
. 2,5 dkg. vaj
. 1 tk. barnacukor
. 1 ek. apróra vágott zellerlevél
. balzsamecet
. só, bors
. 2 db pita vagy ciabatta szelet


Elkészítés:


Egy serpenyőt veszek elő, amiben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát.Közben egy másik serpenyőben a vaj felét felforrósítom, egy-két kiskanálnyi barnacukrot szórok rá és ezekbe teszem a meghámozott, magházától megszabadított cikkekre vágott körtét és minden oldalukon aranybarnára karamellizálom.A körtéket átöntöm egy kis tálba, kitörlöm a serpenyőt, majd visszarakom a
tűzhelyre és felhevítem a vaj másik felét is, amiben a csirkemájakat kezdem el sütni.Mikor megfordítom a májat, megsózom, borsozom és a másik felét is szépen megpirítom.A májhoz hozzáadom a körtét a szaftjával együtt, azután felöntöm a sherryvel és közepes fokozaton párolom 3-4 percig, míg a máj elkészül, a belseje rózsaszínűre párolódik (ne süssük túl a májat, mert akkor száraz fojtós és ízetlen lesz!).Közben hozzáadom az apróra vágott zeller zöldet, majd a közben elkészült pitákat tányérra teszem, a májat és a körtét rájuk halmozom, elosztva kétfelé.A serpenyőt visszateszem a tűzhelyre és a visszamaradt sherry-s-vajas szafthoz adok egy kiskanálnyi balzsam-ecetet így forralom be sűrű szósszá amivel végén még meglocsolom a májakat a pitákon.Még egyszer megszórom frissen durvára őrölt borssal és egy kis sóval az ételt.