Sült csirkemell mozzarellás rakott padlizsánnal

Hozzávalók:


egy egész csontos csirkemell
szárnytővel együtt (kb.80 dkg),
60 dkg padlizsán,
2 dl paradicsomszósz,
1 db mozzarella (12,5 dkg),
4 dkg parmezán,
5 dkg görög feta,
fél csokor friss bazsalikom,
1-1 ág friss kakukkfű
és rozmaring,
1 gerezd fokhagyma,
2 ek. zsemlemorzsa,
só, bors, szárított oregáno,
olívaolaj

Elkészítés:


Először is a padlizsán két végét levágom, hosszában négybe vágom, majd a csíkokat felkockázom, lesózom, állni hagyom. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat forrósítok és ebben sütöm aranybarnára a leitatott padlizsánkockákat, közben sózom, borsozom és csipetnyi oregánót morzsolok rá, azután egy papírtörlővel bélelt szűrőben leitatom róla a felesleges olajat. Jénaitálba vagy sütőtálba, egy rétegnyi sült padlizsánt teszek, majd meglocsolom egy-két kanálnyi paradicsomszósszal, azután tépkedek rá pár bazsalikomlevelet is, végül reszelek rá parmezánt és megszórom pár fetasajt kockával is. Ezt annyiszor ismétlem, míg mindent felhasználok. A tetejét azután beborítom a felszeletelt mozzarellával, megszórom egy kis reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsával, meglocsolom jóféle olívaolajjal. A sütőt előmelegítettem 180-200 fokra és a sütőtálat a sütőbe tolom, 25-30 percre, míg a tetején a sajt megsül és szép aranybarnára nem pirul. Míg a padlizsán sül, az egész, bőrős-csontos csirkemellet hosszában kettévágom, egy serpenyőben kevés olívaolajon körbepirítom ropogósra mindenhol, közben dobok mellé egy megroppantott fokhagymagerezdet és egy-két rozmaring- és kakukk-fűágat is, hogy az olaj és a hús is átvegye a zamatát. Mikor a hús megpirult, egy alufóliadarabbal lazán letakarom és a sütőbe tolom a padlizsán mellé 10-12 percre, míg teljesen át nem sül. Sütés után a húst és a padlizsánt is pihentessük 10 percet, melegen tartva. Közben rukkolából, újhagymából, bébi spenótból összeállítok egy zöldsalátát, hozzá klasszikus vinegrette öntetet készítek. Tálaláskor a rakott padlizsánt négyfelé vágom a sütőtálban és egy szedőlapáttal tálalom, majd a fél csirkemelleket még egyszer elfelezem és a padlizsánra helyezem. Mellé halmozok a salátából, majd az egészet meglocsolom még egy kis olívaolajjal, díszítem friss bazsalikomlevéllel.