Sütőben sült kacsaleves

Hozzávalók:


1 kisebb kacsa, 2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa hasábokra vágva
1 fej vöröshagyma,
1 - 2 szál póréhagyma
3 - 4 gerezd fokhagyma
200 g savanyú káposzta
2 dl fehérbor
20 - 25 szem egész bors
2 - 3 db babérlevél
2 - 3 ek. tejföl, só
Burgonyagombóc:
500 g burgonya héjában főtt, áttörve
1 ek. búzadara, 1 ek. kacsazsír
(ami kisül a kacsából)
1 db tojás, 15 - 20 dkg liszt
2 - 3 ek. étkezési keményítő
1 - 2 csipet étkezési só

Elkészítés:


A kacsáról a combokat, melleket és szárnyat levágjuk, majd a combot ki is csontozzuk, a szárnyakat az ízületek menetén daraboljuk. A csontozott combot és mellet is 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A filézett kacsa csontjait ne dobjuk ki, azt is belesütjük a levesbe. Egy nagyobb méretű, magas falú kerámia edénybe vagy magas falú tepsibe, sütőpapírra elrendezzük a kacsahúst és a csontjait, sózzuk, majd előmelegített, 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük, míg a hús és a csont szép aranybarnára sülnek. Nagyjából 50-60 perc. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, leöntjük róla a kisült zsírt, és ha kerámiában sütöttük, hozzáadjuk az összes többi zöldséget: darabolt sárgarépát, fehérrépát és pórét, a vöröshagymát, aprított fokhagymát és a kiáztatott savanyú káposztát is. Hozzáadjuk a fehérbort és annyi forró vizet, hogy gazdagon ellepje. Ízesítjük egész borssal, babérlevéllel és sóval. (A babért és borsot kössük üres teafilterbe, úgy nem harapunk rá, és nem kell keresgélni tálaláskor!) Visszatesszük a sütőbe, a hőmérsékletet levesszük 180-190 fokra és újabb 40-50 percig sütjük, míg a zöldségek és a hús elkészülnek, illetve a lé fele elpárolog és szép sötét aranyszínű nem lesz. Sütés közben célszerű két-három alkalommal óvatosan megkeverni, hogy a zöldség és hús egyenletesen készüljön, illetve többször kóstoljuk, ha nem elég sós, ízesítsük. Utólag nehéz jó ízűre sózni! Amíg „sül a leves”, bőven van időnk a gombócot elkészíteni. A héjában főtt, hideg, áttört burgonyát elkeverjük a többi hozzávalóval, de ne dolgozzuk sokáig, mert nagyon nyúlóssá válhat! A kész tésztából egyforma méretű gombóckákat készítünk, nagyjából 2-3 cm átmérőjűeket. Lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire gyűjtjük a gombócokat, majd gyöngyöző, sós vízbe főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére a gombócok, további 2 percig főzzük, majd vegyük ki őket és hagyjuk maguktól lehűlni.50 perc alatt elkészült a leves.Tálalás előtt vegyük ki a csontokat, rájuk már nincs szükség. Tegyük bele a forró levesbe a gombócokat, hogy felmelegedjenek, majd azonnal tálalhatunk is, frissen vágott snidlinggel szórjuk a tetejét! Nagy kanál tejfölt adhatunk hozzá, ha szeretnénk.